Katon pinnoitus

Katto on kovan rasituksen kohteena suojatessaan taloa ja sen rakenteita esimerkiksi sääolosuhteilta. Huonokuntoinen katto voi päästää vettä rakenteisiin ja altistaa koko rakennuksen kosteusvaurioille. Siksi katon pinnoitus ja muut säännölliset huoltotoimenpiteet, kuten katon pesu, ovat välttämättömiä.

Onnistunut ja huolella tehty katon pinnoitus pidentää katon elinkaarta. Se suojaa kattoa uv-säteilyltä, ilmansaasteilta, sammaloitumiselta ja lämpötilanvaihteluilta. Pinnoitettu katto kohentaa koko rakennuksen ulkonäköä ja nostaa näin ollen sen arvoa. 

Mikä kattoa kuluttaa? 

Peltikattoa kuluttavat ja ruostuttavat erityisesti lumi, jää, auringon aiheuttama lämpölaajeneminen sekä katolle pudonneet lehdet ja neulaset. Pelti ruostuu herkästi, kun aurinko haalistuttaa maalipintaa ja maalipinnan alla oleva sinkki pääsee syöpymään. On huomattavasti vaivattomampaa korjata kulunut maalipinta kuin vaurioitunut sinkkipinta, ja siksi peltikaton maalaus kannattaa teettää hyvissä ajoin. Maalauksen yhteydessä katon väriä on mahdollista vaihtaa. 

Tiilikaton kuntoa heikentävät erityisesti kosteus ja irtoroskat. Huokoinen tiili kerää itsessään nestettä, joka jäätyessään ja sulaessaan rapauttaa kattotiiliä. Kertynyt neste tekee katteesta raskaamman, mikä rasittaa rakenteita. Roskainen ja huokoinen tiilikate on myös turhan hyvä kasvualusta sammalelle ja jäkälälle, jotka nekin haurastuttavat tiilikattoa.

Jos katon perusrakenteet ovat kunnossa, tiilikaton pinnoitus on edullinen tapa pidentää katon elinkaarta. Tällöin se tulee myös edullisemmaksi kuin laajamittainen kattoremontti. Yksittäiset, vaurioituneet kattotiilet voi vaihtaa uusiin pinnoituksen yhteydessä. Tiilikaton pinnoitus onnistuu niin betoni- kuin savitiilikattoihin, ja pinnoituksen yhteydessä katon väri on mahdollista vaihtaa. 

 tiilikaton pinnoitus

Katon pinnoitus – näin se käy

Katon pinnoitus on syytä tehdä huolellisesti, jotta pinnoite tarttuu hyvin ja suojaa kattoa vuosien ajan. Huolelliset pohjatyöt takaavat laadukkaan ja pitkäikäisen jäljen. 

Tiilikaton pinnoitus sisältää seuraavat työvaiheet:

 1. Ympärillä olevien rakenteiden, istutuksien ja esimerkiksi aurinkopaneelien huolellinen suojaaminen.
 2. Katon kunnon tarkastus sekä tarvittaessa vuotokohtien paikkaus ja huonokuntoisten tiilien vaihto. 
 3. Huolellinen pesu painepesurilla.
 4. Tarvittaessa torjunta-ainekäsittely, jolla tuhotaan kasvustot ja niiden juuret. Torjunta-ainetta ei pestä pois, vaan se jätetään vaikuttamaan pinnoituksen alle. 
 5. Pinnoitus joko tiilikattomaalilla tai värittömällä suoja-aineella ruiskua käyttäen.
 6. Perusteellinen loppusiivous ja jätteiden käsittely. 

Peltikaton maalaus sisältää seuraavat työvaiheet:

 1. Ympärillä olevien rakenteiden, istutuksien ja esimerkiksi aurinkopaneelien huolellinen suojaaminen.
 2. Katon kunnon tarkastus sekä tarvittaessa vuotokohtien paikkaus ja ruostekohtien hiominen.
 3. Huolellinen pesu painepesurilla. 
 4. Mahdollisten hiottujen kohtien maalaaminen ruosteenestopohjamaalilla. 
 5. Katon maalaus ruiskua käyttäen.
 6. Perusteellinen loppusiivous ja jätteiden käsittely. 

Oli kyseessä sitten taloyhtiö, mökki, omakotitalo tai maatalousrakennus, pinnoitan sen katon mielelläni! Pyydä minut ilmaiselle arviokäynnille tai kysy lisää. Käynti ei sido mihinkään.